Reklama
 
Blog | Petr Olmer

Čtyřhodinový pracovní týden aneb proč se nestanu Novým Boháčem

Ferrissova knížka o tom, jak se v životě přestat honit a začít si užívat, je hloupá a špatná.

Přestaňte pracovat od devíti do pěti, žijte kdekoli, připojte se k Novým Boháčům – to jsou slogany, kterými Timothy Ferriss ve své knize jen hýří. Knížku jsem si koupil před rokem a po přečtení jedné čtvrtiny jsem ji odložil s tím, že už nepotřebuju více, ale oslavný článek, který se objevil v Euru asi před měsícem, mě přinutil se k ní vrátit.

Knížka je především všelijak zmatená. Ferriss nejdřív tvrdí, že si máte najmout pár Indů, kteří všechnu práci udělají za vás, pak se vrhne na popisování metod, jak pracovat efektivněji (díky principu zapomenutého italského ekonoma!), pak jak nepracovat vůbec, a nakonec jak se tvářit, že pracujete, i když se flákáte.

Ne že by některé rady nebyly dobré, třeba ta číst emaily jenom dvakrát denně, a to v jedenáct hodin a ve čtyři odpoledne. Ale Ferriss jde ještě dál: Čtěte emaily jenom jednou týdně, a když vám někdo zavolá, řekněte mu, ať vám to pošle emailem, a pak mu neodpovídejte! Jasně, pokud se tím budete řídit, opravdu vám lidi přestanou volat a posílat emaily. Ale to už si rovnou můžete emailový účet zrušit.

Reklama

Ferriss také ukazuje, jak jsou dovolené neskutečně levné: Od ceny dovolené totiž odečte veškeré vaše náklady doma, včetně nájmu. Jeho řešení: Všechno prodat, mít jen pět švestek, ty si sbalit a někam odjet – na měsíc nebo třeba na rok. A nevracet se, jet pořád dát a dál. Vaše děti (prý) budou zbožňovat, když budou moci chodit každý měsíc do jiné školy.

Jak získat stálý příjem: Musíte si vymyslet obchodování, ve kterém budete levně nakupovat a draze prodávat, nejlépe za osmi až desetinásobek. Vždycky, když vás něco takového napadne, dáte si inzerát do novin, vytvoříte eshop, který se bude tvářit, že si na něm lidé mohou tu skvělou předraženou věc objednat, ale ve skutečnosti se dočkají jen zprávy ve stylu "právě vyprodáno". Tak zjistíte, kolik lidí by bylo ochotno si to skutečně koupit, a můžete se rozhodnout, jestli do toho půjdete, nebo si zítra založíte jiný falešný eshop.

Jak odjet na tříměsíční dovolenou: V úterý ráno zavoláte do práce, omluvíte se, že jste trochu nemocní a že budete pracovat z domova. Doma pracujete jako čert a druhý den jdete za svým šéfem s neuvěřitelnou zprávou o tom, jak doma stoupla vaše produktivita, a s návrhem, abyste mohli pracovat z domova dva dny v týdnu. Tyto dva dny doma vždycky usilovně pracujete, a zbývající tří dny se v práci flákáte, čímž podpoříte svoji teorii o výhodách práce z domova a změníte poměr ze dvou ku třem na čtyři ku jednomu. Pak už je jen maličkost přesvědčit šéfa, že vás ten jeden den v práci strašlivě stresuje, a v tu chvíli odjíždíte na svou tříměsíční dovolenou.

Že to jsou blbosti? Nebo podvody? Přijde vám to nemorální? Ale kdež, co není zákonem zakázáno, to je povoleno, říká Ferriss, a když jste příliš prudérní, tak prostě nemůžete patřit k Novým Boháčům!