Reklama
 
Blog | Petr Olmer

Válka bude, víc vám neřeknu

Stává se mi, že se neudržím a počnu diskutovat se svými známými a kolemjdoucími o vážných věcech. Cítím, že jsem v tom tvrzení osamělý a smutně pravdivý, neschopný přesvědčit ostatní: Válka bude, dějiny neskončily.

Mé historické vzdělání je nevalné. Na základní škole jsme se nedostali dál než k začátku druhé světové války, na střední jsem měl dějepis jen jeden rok a začali jsme pochopitelně někde u mamutů. Možná proto necítím to, čím jsou ostatní jakoby naočkováni: Že nastal konec dějin.

Že se v minulosti děly prapodivné věci, že se válčilo, ale že je to minulost. Něco, o čem se jen učí ve škole. Že dnes už se nic neděje, že jsme dospěli do konečného a trvalého stádia míru a spokojenosti.

Já jsem přesvědčen, že zažiju válku. Že generace mých rodičů bude mít možná štěstí, že prožije celý svůj život v míru, ale že mně a mé rodině se to nepoštěstí.

Reklama

Asi před deseti lety jsem četl článek, ve kterém si někdo dal tu práci a spočítal dny od konce druhé světové války, ve kterých byl na celém světě mír. Těch dnů bylo méně než deset.

Válka je přirozená, válka je změna, která žene dopředu. Mír je jen dočasná stabilizace, období klidu, než my nebo protivník načerpáme síly.

Spojenectví Severoatlantické aliance nám dává jisté záruky. Vnitřní v tom smyslu, že od spojenců očekáváme jen útoky diplomatické (ostatně, jako by celá Evropská unie byla jedna bitevní vřava, jen s humánnějšími zbraněmi), vnější v tom smyslu, že nás je víc a nebojíme se vlka nic.

Nemůžu ale souhlasit s tím, že vlk není. To se mi snaží namluvit někteří mí známí, kteří – kdyby jim bylo o dvacet let víc a žili třeba ve Francii – by jistě byli členy všerozličných mírových hnutí.

Že není vhodné stavět raketovou základnu, když si to Rusko nepřeje, protože Rusko je soused, a je prostě slušné nedělat nic, co se sousedům nelíbí?Že není vhodné stavět radar, protože na sebe akorát upoutáme pozornost a budeme první na ráně, zatímco bez radaru bychom byli v teple a bezpečí, ať si to ostatní vyřídí mezi sebou? Fuj.

Jsem přesvědčen, že bude válka, že musí být. Bojím se jí a bojím se Ruska. Rezignovat na vlastní obranu a rezignovat na obranu spojenců, to je nejkratší cesta zpět do ruské mordy.

Snad že jsem nestudoval historii, nedokážu své známé přesvědčit o tom, co je mi intuitivně naprosto srozumitelné: Že mezi Ruskem a Amerikou je naprosto zásadní rozdíl, který se utvářel stovky let.

Bush není trvalým synonymem pro Ameriku. Putin je trvalým synonymem pro Rusko. Po Bushovi přijde jiný prezident. Po Putinovi přijde stejný Putin.