Reklama
 
Blog | Petr Olmer

Jak Tesco nepřemýšlí

Jak se chová ke svým zaměstnancům, tak se chová i ke svým zákazníkům. Stejně špatně.

Tesco, snad aby finančně přežilo, si svých zaměstnanců příliš neváží – aspoň před pár lety tam byly platy velmi žalostné. Když jsem stál ve frontě u infobudky v Tescu na pražském Andělu, paní prodavačka mi to připomněla.

Přede mnou stála nadávající zákaznice: Nejdřív si vystála dlouhou frontu u pokladen, pak si všimla, že jí několik věcí namarkovali dvakrát, a teď si vystojí další frontu a musí ten nákup zase vytahovat z tašek, aby dostala dvacku zpátky. Budu si stěžovat, volala.

Stěžujte si, prosila ji prodavačka a podávala jí hned formulář, stěžujte si a všechno jim tam napište. Víte, proč tady pracuje tak málo lidí? Protože tu nikdo nevydrží. A já se jim nedivím.

Reklama

Kdyby snad mohla, odešla by rovnou.

Ale proč jsem tam stál já: Vyhrál jsem v soutěži, která se vtipně jmenuje "Vyhrajte každý týden 5 kg dobrot na grilování ZDARMA!".

Copak se skrývá za těmi "dobrotami"? Pravidla soutěže říkají: "Výhrou je každý týden v každém obchodním domě a
hypermarketu Tesco 5 kg dobrot na grilování, tedy výrobků na grilování,
vybraných pořádající společností Tesco Stores ČR, a. s."

Nepředstavoval jsem si, že dostanu pět kilo vepřové panenky, proto je to jistě dobrota, aby to nemuselo být maso. Čekal jsem nějaké ty lacinější klobásky, předem naložené masové směsi nebo třeba kuřecí křídla. Takové dobroty stojí padesát až osmdesát korun za kilo, žádná drahota. S paní vedoucí jsem se ještě domluvil na přesném termínu předání, prý abych to měl všechno pěkně čerstvé.

A tak jsem tedy dostal:

– kilo vepřové krkovice s kostí vcelku

– kilo umělohmotných špekáčků (grilování je ohřálo, ale jinak na nich nezanechalo žádný dojem)

– kilo brambor

– kilo cibule

– litr oleje

– dvoje grilovací koření

– hořčici

– křen

Tak si ředitel Tesca představuje výrobky na grilování, tak si představuje sobotní podvečer u grilu – s bramborami, cibulí a litrem oleje.

Kolik tím Tesco ušetřilo? Asi hodně. Asi si myslí, že se jim to vyplatí, stejně jako se jim vyplatí kašlat na své zaměstnance.

Potom ale nechápu tu nedůslednost. Měli mi dát pět kilo brambor.

Pěkně čerstvých.

Protože ty, které jsem dostal, za tři dny shnily.