Reklama
 
Blog | Petr Olmer

Stadtluft macht frei

Vinohradskou třídou zvoní tramvaje a řvou auta a motorky. Často tam sviští jak po dálnici - přeběhnout po přechodu se ještě dá, ale vjíždět na ni autem z vedlejší ulice a zatáčet doleva, to bych se bál. "Jak tam můžeš bydlet," diví se kamarád, "když tam není žádný les?" Les? Kdo potřebuje les, když má město?

Padla tma, ale ještě je teplo. Vysedávám na terase, přede mnou snad i troška toho vína, a čučím na hrad, který možná už hodinu po půlnoci, možná až ve tři zhasne, na hrad, který bude za pár měsíců vyfouknut a schován.

Kdo potřebuje les, když má hrad?

Všude je blízko, tam i zpět, všude jsem za chvíli. Tam i tam jezdí tramvaje nebo metro, na Václavák dojdu pěšky. Vždycky se můžu zdržet na návštěvě, protože dostat se domů není problém. Pěšky po všech nákupech – zelenina, řeznictví, cukrárna, květinářství, papírnictví, drogerie, elektro, všechno v několika vydáních. Jen do těch domácích potřeb jezdím do Vršovic, protože tam jsou nejlepší. Restaurace, hospody, vinárny, bary? Račte si 'řát.

Reklama

Kdo potřebuje les, když má centrum?

Jsme v Loučné nad Desnou a jdeme do Koutů. Jezdíval jsem tam na školy v přírodě, odhaduji, že do těch budov na kopci, kde jsou dnes hotely. V hotelu nabízejí obědy, největší lahůdkou je kuřecí plátek s broskví a sýrem, kam se hrabe kohoutek na víně. Z konzumu už sundali ceduli "jsem vedle v hospodě", ale pohledy nemají. Pohledy, pane? A kdo by je vyráběl, když je nikdo nekupuje? A známku jedině na poště, a poštu zrušili. Ty městské atributy mi tu chybí – lesk a bída, zábava a strach, i ta pošta.

Kdo potřebuje město, když má les?

V lokále místního hotelu si kupuju místo pohlednice aspoň fotku. Na zadní stranu kreslím známku a velkým kostrbatým písmem píšu tradiční vzkaz: Mám se dobře, vaří tu dobře.

Ale do dětství mě to nevrací.